Een multicultureel team? Het heeft vaak iets meer aandacht nodig dan u denkt.

Voorbeeld:  ”Piotr werkt 4 jaar voor ons bedrijf, hij spreekt ook Engels dus we hebben besloten hem de rol van een voorman te geven”…

Nee. Piotr is (nog) géén voorman, Piotr heeft bepaalde taken opgelegd gekregen en u hebt hem gevraagd om deze uit te voeren.

Piotr heeft de vaardigheden van een voorman nooit geleerd, hij kwam naar Nederland als een productiemedewerker. Piotr zal wel, vanuit het respect voor de ”baas” u altijd aankijken en knikken. Waardoor u denkt dan Piotr u begrijpt. Verwarrend.

 

Ondertussen zal Piotr vanuit de werknemers weinig respect ervaren, maar ze zullen vanuit de onderdanigheid zijn opdrachten uitvoeren. Dit kan tot de onenigheden leiden maar deze gesprekken verstaat u niet, men spreekt een eigen taal. U kunt ook competitie onder elkaar ervaren. Al bij al: heel iets anders dat uw bedoeling was.

Piotr wilt zijn gezicht niet verliezen, krijgt een toeslag en blijft dus uw medewerkers aansturen. Vaak ”op gevoel”, soms verheft hij door de onmacht zelfs zijn stem. U hoort niks, men zegt niks, men vraagt niks. Dus u denkt; alles is goed.

Toch heeft u verloop en is de sfeer niet altijd even prettig… Ook voor uw Nederlandse collega’s die de taal niet verstaan en vaak ook niet weten met zulke situaties om te gaan.

Goed nieuws! Piotr kan de vaardigheden van een voorman of (assistent) teamleider bij ons leren, hij zal zich tevens door u gewaardeerd voelen. En ja, ook uw Nederlandse collega’s helpen we graag in het begrijpen van de andere denk- en werkwijze van uw internationale collega’s.

Zie hieronder de mogelijkheden voor uw medewerkers. Wilt u vrijblijvend meer info of advies? Vul het contactformulier in dan nemen wij contact met u op!

 

Werkt u in een multiculturele organisatie?

Mooi! Zo leert u verschillende tradities, hoort u verschillende talen en ervaart u andere denk- of werkwijze dan uw eigen. Maar. Het werken met de collega’s van andere herkomst kan ook uitdagende situaties veroorzaken. Onbegrip komt vaak door de onbekendheid van culturele verschillen. Deze kenmerken zich door andere levensgewoontes en andere geloofsovertuigingen, andere opvoeding en heel ander onderwijs. Met deze bagage komen uw collega’s naar Nederland. Vanzelfsprekend kan dit, eerder of later, een obstakel worden in de communicatie en de samenwerking binnen uw bedrijf.

Personeelstrainer biedt een dienstenpakket en cursusaanbod voor de medewerkers in hun eigen taal.

Ons cursusaanbod is beschikbaar in 7 talen, onze diensten op het gebied van sociaal veilig ondernemen, in 4 talen.

14 trouwe trainers
12 jaar expertise
1000+ cursisten per jaar
aanbod in 7 talen